Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Spray Art

Spray Paint Art

molotow_premium_big.jpg

 
A spray(vagy space) paint art a graffiti és a csendélet, vagy tájképek kombinálásával jött létre.
Ez a féstési műfaj remekül "egybegyúrja" a kreativitást és a graffiti művészetét.
 
Én egy nyaralás alkalmával egy utcai művésznél láttam először ezt  a technikát, annyira megtetszett, hogy az ott töltött idő  alatt napi programmá vált, hogy megnézzem, mit, hogyan csinál. A neten nagyon sok videót találni ebben a témában, azokat nézegettem, elemeztem. 
 
 
 
 Majd a szükséges eszközök beszerzése után én is kiprobáltam.
Az eredmény a képgalériában látható.
 
 
 

No, nézzük csak, hogy is készítsük el:
1.:Először csináljunk mondjuk egy bolygót/holdat: a lapot befújjuk pl. zölddel, majd rá sárgát. Ezt letakarjuk MAGAZIN újsággal, és az ujjainkkal finoman rányomkodjuk a papírra, és felszedjük azt. Ekkor a bolygó zöld alapon sárga "kráteres(?)" lesz(lehet fordítva is, ez attól függ, mennyi ideig volt rajta a papír, ill. milyen erősen, mekkora felületet simítottál). Ha sziklaszerű mintát akarsz, akkor közönséges újságpapírt összegyűrsz és úgy, ahogy van elkezded nyomkodni erősen a festékrétegbe.
Ha készen van(nak) a bolygó(k), akkor a szélét befújjuk feketével(vagy akármilyen színnel, a lényeg, hogy olyan legyen, mint a háttér(!)). Ezután rátesszük a sablont(ez bármilyen kör alakú tárgy lehet, a lényeg, hogy ne mozduljon el).
2.: piramis:  a spray p. a. festményekben nagyon gyakori és könnyű is. Piramist úgy csinálhatunk egyszerűen, hogy: egy négyzet, vagy háromszög alakú lapot rárakunk a rajz aljára. De előtte ugyanúgy megcsináljuk(aki akarja), mint a bolygók mintáját. Ha készen vagyunk ezzel, rárakjuk a sablont és a háttér színével lefestjük. (aki akar, a építmény tetejébe egy kis fehéret fújhat, mintha ragyogna(így stílusosabb, de itt akkor jobban kell figyelni az árnyékolást)). Most, ha levettük a sablont, egy nagy háromszöget látunk. A piramis magasságába egy pl. kartonpapírt raksz úgy, hogy álljon(a széle kettészeli a piramist függőlegesen). Ezután óvatosan feketével kezdjük el fújni a piramis közepétől(aljától a tetejéig) ki a széléig(FIGYELEM! A szélén hagyjunk szabadon részt a mintából!))
3.: (egy kis visszaugrás: tekerjünk vissza: a bolygókon a sablonok még mindig takarják a színes égitesteket. Ha megcsináltad az űrt(lehet egyszínű, fekete, vagy akár barna-sárga is, csak a fantáziádon múlik), akkor jöhetnek...
4.: ...a csillagok! A csillagokat eleinte nem olyan könnyű, de másik próbálkozásra már menni fog mindenkinek: az ujjunkra bőven, közelről fújjunk rá fehérrel. Rázzuk le egyszer(DE NE A LAPRA!) Miután "kicsepegtettük", utána pöckölő/pöccintő mozdulatokkal FELÜLRŐL(nehogy valaki oldalról csinálja, mert elveszik a hatása!) megszórjuk a még száradó hátteret. Ha ez kész, akkor még aki akar csinálhat...
4.1.: ...fénylő csillagok(at). Ez egyszerű, de mégis nehéz(azt hogy?):
Fogunk egy kartonpapírt(vagy bármi keményebb, sík/vékony tárgyat). Odarakjuk(mint a piramisnál) a tárgyat és egyszer, gyorsan fehérrel egy csíkot húzunk a sablon tetejétől az aljáig. Ha ezt kész és még akartok ilyet csinálni, ajánlom, húzzátok le a tárgyat valamin, mert a fehér festék le fog folyni!
4.2.: Hullócsillagok: ez egyszerű: a fehér kannát fejjel lefelé fordítod és hirtelen rácsapsz(ne nagyot, óvatosan) a spray aljára. Ennyi :)
5: Sziklák, meteorok(ki mit fest) : kell hozzá: egy alapszín, amit először fújsz(ilyen lesz az árnyékolása), és maga a szikla színe, amit értelemszerűen másodjára fújsz. Ha mindkét szín egymáson van, akkor MAGAZIN papírt rakjunk rá és kezdjük el húzni, miközben a körmünkkel erősen nyomjuk.
6.:Vízesés: ha az alapszín fehér, akkor könnyű a dolgod: csak egy kartonpapírral kezdd el húzni. Ha az alapszín más, akkor a kartonra ráfújsz fehéret(úgy, hogy kicsit folyjon), majd NEM RÁNYOMVA húzod.
7.: fák, árnyak. Egy papírt(ajánlom itt is a kartont) kettéhajtasz és ahol a metszet van, fújsz egy kis feketét(vagy amilyen lesz az árny) és szabad kézzel megrajzolod, de vigyázz, ne sértsd fel a felső réteget!

Lényegében ennyi.